قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

تجویز اعاده دادرسی توسط رییس قوه قضاییه

در صورتی که رئیس قوه قضائیه رای قطعی صادره از هر یک از مراجع قضائی را خلاف شرع بین تشخیص دهد، با تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضائیه برای این امر تخصیص می‌یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیاً بر خلاف شرع بین اعلام شده، رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می‌آورند و رای مقتضی صادر می‌نمایند.

تبصره ۱- آراء قطعی مراجع قضائی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور، سازمان قضائی نیروهای مسلح، دادگاه‌های تجدید نظر و بدوی، دادسراها و شوراهای حل اختلاف می‌باشند.

تبصره ۲- آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاه‌ها، اگر توسط رئیس قوه قضائیه خلاف شرع بین تشخیص داده شود، مشمول احکام این ماده خواهد بود.

تبصره ۳- درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور، دادستان کل کشور، رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود، رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند، می‌توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضائیه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

« ماده 478 قانون آیین دادرسی کیفریماده 476 قانون آیین دادرسی کیفری »

تفسیر ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

+ اعاده دادرسی از طریق رئیس قوه قضاییه، محدود به احکام نبوده و هر حکم یا قراری، (به شرط قطعیت)، اعم از اینکه از سوی دادگاه یا دادسراهای عمومی و انقلاب یا نظامی صادر شده باشد و یا از سوی شوراهای حل اختلاف و یا دیوان عالی کشور می‌تواند موضوع بررسی و تجویز اعاده دادرسی قرار گیرد.

در دیوان عالی کشور، نه تنها آرایی که شعب دیوان در مقام رسیدگی فرجامی در تایید یا نقص احکام دادگاه‌های بدوی صادر می‌کنند، بلکه حتی آرایی هم که این شعب در مقام تجویز اعاده دادرسی صادر می‌نمایند، مشمول ماده ۴۷۷ قرار گرفته است.[1]


 

[موضوع مرتبط: خلاف شرع بین ]

نکات ⇐ تجویز اعاده دادرسی توسط رییس قوه قضاییه

نکته: پس از تجویز اعاده دادرسی توسط رییس قوه قضاییه و صدور حکم مجدد، قابلیت تجدیدنظرخواهی از حکم صادره مطلقا قطعی است.


نکته: به تجویز رییس قوه قضاییه می توان رای قطعی را مجددا مورد رسیدگی قرار داد.


مثال: در صورتی که از دادگاه کیفری دو حکم محکومیت صادر و در دادگاه تجدیدنظر عینا تایید شود و رییس قوه قضاییه آن را خلاف شرع بین تشخیص دهد، اعاده دادرسی تجویز می‌کند و مرجع رسیدگی مجدد شعبه خاص دیوان عالی کشور است، که این شعب رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد می‌کنند.


نکته: اعاده دادرسی از طریق رییس قوه قضاییه در کلیه قرارها و کلیه احکام اعم از محکومیت و برائت امکان پذیر است.


 

منابع

1. خالقی، علی، آیین دادرسی کیفری، ج2، ص120، انتشارات شهر دانش.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا