ماده 98 قانون آیین دادرسی کیفری
قانون آیین دادرسی کیفری » بخش دوم: کشف جرم و تحقیقات مقدماتی » فصل چهارم: وظایف و اختیارات بازپرس » مبحث اول: اختیارات بازپرس و حدود آن
بازپرس باید شخصاً تحقیقات و اقدامات لازم را به منظور جمع آوری ادله وقوع جرم به عمل آورد، ولی میتواند در غیر جرائم موضوع بندهای (الف)، (ب)، (پ) و (ت) ماده (۳۰۲) این قانون، تفتیش، تحقیق از شهود و مطلعان، جمع آوری اطلاعات و ادله وقوع جرم و یا هر اقدام قانونی دیگری را که برای کشف جرم لازم بداند، پس از دادن تعلیمات لازم به ضابطان دادگستری ارجاع دهد که در این صورت، ضمن نظارت، چنانچه تکمیل آنها را لازم بداند، تصمیم مقتضی اتخاذ می کند.
تبصره – در بندهای (الف)، (ب)، (پ) و (ت) ماده (۳۰۲) این قانون نیز بازپرس میتواند با همکاری ضابطان دادگستری تحقیقات لازم را انجام دهد.
ماده 99 قانون آیین دادرسی کیفریماده 97 قانون آیین دادرسی کیفری
تفسیر ماده 98 قانون آیین دادرسی کیفری
نکته 1- اصل بر این است که وظیفه تحقیقات مقدماتی در تمام جرایم بر عهده بازپرس است (قائم به شخص بودن این وظیفه). استثنا این اصل، در جرایمی غیر از جرایم موضوع بندهای الف تا ت ماده ۳۰۲ است که بازپرس میتواند تفتیش، تحقیق از شهود و مطلعان، جمع آوری اطلاعات و ادله وقوع جرم و یا هر اقدام قانونی دیگری را که برای کشف جرم لازم بداند، به ضابطان دادگستری ارجاع دهد.
پس در جرایم موضوع بندهای الف تا ت ماده ۳۰۲ بازپرس باید شخصاً تحقیقات و اقدامات لازم را به منظور جمع آوری ادله وقوع جرم به عمل آورد و این موارد میتواند با همکاری ضابطان نیز باشد اما نمیتواند تحقیقات را به ضابطین ارجاع دهد مگر در مورد معاینه محل و تحقیق محلی (نه سایر موارد) که در معاینه محل و تحقیق محلی دو حالت متصور است:
- معاینه اجساد یا جرایم بند الف ماده 302 یا مواردی که بازپرس لازم بداند: بازپرس شخصا حاضر میشود.
- در سایر موارد: میتواند معاینه و تحقیق محل را به ضابطین ارجاع دهد.
ماده 125 قانون آیین دادرسی کیفری:
معاینه محل و تحقیق محلی توسط بازپرس و یا به دستور او توسط ضابط دادگستری انجام میشود. هنگام معاینه محل، اشخاصی که در امر کیفری شرکت دارند میتوانند حاضر شوند، اما عدم حضور آنان، مانع از انجام معاینه نیست.
تبصره – هرگاه حضور متهم یا سایر اشخاصی که در امر کیفری شرکت دارند در هنگام معاینه محل ضروری باشد، مکلفند به دستور بازپرس در محل حاضر شوند.
ماده 126 قانون آیین دادرسی کیفری:
هنگام تحقیق محلی و معاینه محل، چنانچه بازپرس لازم بداند، شخصاً حاضر میشود؛ اما در جرائم موضوع بند (الف) ماده (۳۰۲) این قانون و همچنین هنگام معاینه اجساد، مکلف است شخصاً و در اسرع وقت حضور یابد.
سوالات چهارگزینهای
سوال) معاینه و تحقیقات محلی در مرحله تحقیقاات مقدماتی دادسرا،توسط کدام مقام انجام می شود؟ (وکالت 96)
1) بازپرس یا مقام قضایی صالح، متعاقب صدور قرار معاینه و تحقیقات محلی
2) بازپرس راسا یا حسب مورد به دستور وی، توسط ضابطان دادگستری و یا با همکاری انان
3) بازپرس پس از صدور دستور و موافقت دادستان
4) بازپرس پس از صدور قرار معاینه و تحقیقات محلی و موافقت دادستان
پاسخ سوال
پاسخ: گزینه 2